Vízimentő, vízimentés, vízimentő tanfolyam, úszómesteri tanfolyam, vízi rendezvénybiztosítás, balatoni vízimentők, VMSZ
Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383
Hírek
Vizimentés
Hasznos információk
VMSZ

Tájékoztattuk a sajtót!

Az idén sem lesz könnyebb, és vízimentőket keresünk

Zánka, 2010. május 9.
Május 9-én, Zánkán a kikötőben tájékoztatta a VMSZ a sajtó munkatársait az aktuális helyzetről, a szezonnal kapcsolatos tervekről, lehetőségekről. A tájékoztatón szóba került az is, hogy a Szakszolgálat várja a régi és új tagok jelentkezését is a zökkenőmentes munkavégzés érdekében.

Linkajánló
A támogatóknak köszönhető, hogy már működik az ügyeleti rendszer. A Zánkai Gyermek és Ifjúsági Centrum biztosítja a helyet a működéshez, a T-Mobile a VMSZ kommunikációjához nyújt nagy segítséget, a MOL 30 ezer liternyi üzemanyaggal járul hozzá a hajók üzemeltetéséhez, a Uniqa az egyesület biztosításait nyújtja, az OTP Bank pedig a pályázatok finanszírozását segíti.

Nem várja tehát gondok nélkül a szezont a VMSZ. A sajtótájékoztatón az Egyesület elnöke, Bagyó Sándor elmondta, hogy a strandi vízimentők munkájából származó bevételekből ugyan finanszírozható lenne a mélyvízi mentés, de ezek a pénzek csak a szezon második felében állnak rendelkezésre. A szakszolgálat vezetője szerint ezért az államnak kellene meglépni azokat jogszabályi módosításokat, melyek lehetővé tennék a kiszámítható gazdálkodást és a tervezést. Az elnök szerint a források biztosításával a vízimentés állami feladattá válását is el kellene érni, A jogszabályi háttér megteremtésével csökkenthető lenne a környező országokhoz képest kialakult lemaradásunk. Egységes szabályokat létrehozásával kell meghatározni a vízimentés szakmai elvárásait, az ilyen jellegű tevékenység végzésének feltételeit. Így lehetne elérni, hogy az országban dolgozó vízimentők ugyanolyan felkészültséggel és szakmai tudással rendelkezzenek. Jelenleg ennek sincsenek meg a jogszabályokkal szabályozott feltételei.

Bagyó Sándor szerint amíg éves szinten Magyarországon 250-300 ember veszti életét a hazai szabad vizekben, addig a vízimentés nemzeti ügy kell, hogy legyen.

Az idei szezonnal kapcsolatos tervekről szólva az elnök elmondta, hogy június 13-tól szeptember 5-ig tervezi a VMSZ a sürgősségi mentőhajó működtetését. Szakszemélyzettel - mentőtiszttel vagy orvossal - áll ügyeletben a hajó a tihanyi kikötőben. A hajó üzemeltetése 12 millió forintos forrást igényel.
A Ruperttel együtt egyébként a VMSZ 9 saját hajója várja a riasztást. A partnerszervezetekkel kötött megállapodásnak köszönhetően további 5 hajó munkáját is a zánkai központból irányítják majd, így a főszezonban összesen 14 mentőhajó indulhat a bajbajutottak segítségére.

Jó hír a diákoknak, hogy nagyon sok emberre lesz szükség az idei szezonban is. Miközben szűkülnek a diákmunka lehetőségei, addig a vízimentők továbbra is munkalehetőséget biztosítanak azoknak, akik elvégzik a tanfolyamot. A munkáért napi nettó 3000 Ft-ot fizet a VMSZ. Nem tud a szakszolgálat versenyezni azokkal, akik esetleg nem hivatalosan oldják meg a vízimentők foglalkoztatását. A vízimentők a munkabér mellett munkaruhát és szállást is kapnak.

Lengyel Norbert a Strandi Mentési Csoport vezetője elmondta, hogy a csoport feladata a strandi vízimentők, a központ, és a mélyvízi mentők közötti jól koordinált munkavégzés megszervezése és bonyolítása. A csoportvezető elmondta azt is, hogy 40 strandon fog dolgozni idén a VMSZ. Ezek a strandok a szerződés kötéssel nem csak parti őrök munkáját, hanem a VMSZ teljes infrastruktúráját megkapják. Így egy mentőautó hívása is szakszerűen, a mentősök pontos tájékoztatásával történhet.

Fontos, hogy a VMSZ-nél csak olyan vízimentők állhatnak munkába, akik igazolják felkészültségüket. Ez azt jelenti, hogy a tanfolyamon megszerzett egyszeri képzettség nem elegendő. A VMSZ-nél minden évben meg kell újítani a munkavégzéshez szükséges kártyákat.

Az első tanfolyam május 17-én indul, melyre még lehet jelentkezni! Azok, akik a nyáron szeretnének a VMSZ berkein belül munkát vállalni annál nagyobb eséllyel jutnak lehetőséghez, minél korábban szereznek jogosultságot a vízimentő munka végzéséhez.

Már működik az ügyeleti rendszer, melynek köszönhetően az idén is sikerült árboc-törött vitorláson és a rajta tartózkodókon segíteni.

A hajók felszereltségéről Bagyó Sándor kérdésre válaszolva elmondta, hogy 2010-ben elvárható, hogy a legjobb technika álljon rendelkezésre, ezért a lehetőségek függvényében folyamatosan zajlanak a fejlesztések.

Kérdésre válaszolva a működtetéssel kapcsolatban az elnök elmondta, hogy a kezdetektől próbál a VMSZ önállóan gazdálkodni. A strandi vízimentés bevételeit forgatja vissza a szervezet a mélívízi mentés és a diszpécserközpont költségeinek finanszírozására. Ezek a bevételek azonban csak a szezon második felében, legkorábban júliusban állnak rendelkezésre.









Ajánlataink: