Riasztás, segélykérés: +36 30 383 8383

Búvárszolgálat

Vezetője: Rubecz József
E-mail: j.rubecz@vizimentok.hu

Búvárszolgálatunk elsősorban a Balatonon és a 3 régióbeli megye belvizein végzi feladatát, de az országos szintű együttműködési megállapodások értelmében, bárhol és bármikor bevethető hazánkban.

Elsődleges feladatunk az eltűnt személyek felkutatása, melyet minden esetben térítésmentesen végzünk. Emellett feladataink közé tartozik mindennemű víz alatti keresés, például bűnjel, eltűnt tárgy, elsüllyedt vízi jármű keresése és felszínre hozatala, valamint olyan rendezvények biztosítása, mely víz alatti jelenlétet, vagy gyors beavatkozást igényel.
Búvárszolgálatunk a nemzetközi búvárminősítéssel rendelkező egyesületi tagjainkból áll, akik speciális irányú tapasztalatokkal rendelkeznek és önkéntesen vállalják a szolgálattal járó kötelezettségeket. A Búvárszolgálat mindenkori vezetője fogja össze és irányítja a tagok munkáját, ezen felül az ő feladata az Egyesület Elnökségével való egyeztetés és a működéssel kapcsolatos tennivalók ellátása is.

A Búvárszolgálat riasztását a Mentésirányítási Központunk szolgálatvezetője rendeli el. Ezután a riasztás helyéhez legközelebb állomásozó mentőhajó a helyszínre vonul, ezzel egy időben pedig a feladat ellátásához szükséges létszámú búvárcsapatot és a megfelelő felszerelést a Búvárszolgálat műszaki búvárszere, közúton szállítja a helyszínre. Elsőként, a helyszínre érkező mentőhajó személyzete biztosítja a területet és előkészíti a közúton érkező búvárok munkáját. A teljes létszámban felvonult búvárcsoport első feladata a tájékozódás és az adategyeztetés. Ezt követően az elvégzendő munkától függően következik a feladatok meghatározása, majd a csoporttagoknak kiosztott tevékenységek összehangolásával a feladat végrehajtása.

Eszközeink
A Búvárszolgálat tagjai munkájuk során speciális felszerelési tárgyakat használnak, illetve olyan eszközöket, melyek jelentősen megkönnyítik és biztonságosabbá teszik az elvégzendő feladatok ellátását.

Búvárfelszerelés
Egy komplett könnyűbúvár felszerelés alapja az ABC, mely maszkból, uszonyból és légzőcsőből áll. Ezt a többi felszerelési tárgytól függetlenül is lehet használni, az úgynevezett szabadtüdős merülésekkor. Ehhez tartozik még a lebegőképességet szolgáló jacket, a légzőautomata (saját, illetve tartalék), mely képessé teszi a búvárt a víz alatti légvételre, a palack, melyben nagynyomású, sűrített levegő található, az ólomöv, mely a búvár lemerülését segíti, valamint a nyomás és mélységmérő.


Száraz és nedves búvárruhák
A búvárok a kihűlés megakadályozására búvárruhát hordanak, mely a vízhőmérséklet függvényében lehet nedves, vagy szárazruha. A nedves búvárruha maximum 15 fokos vízhőmérsékletig használható. Lényege, hogy a ruha és a test közé befolyt víz testhőmérsékletűre melegszik fel, ily módon szigetel. 16 foknál hidegebb vízben a szárazruha használandó, melynek lábrésze egybe van építve a ruhával, csuklónál és nyaknál pedig, pontos záródása miatt, megakadályozza a víz beáramlását, így a búvár teljesen száraz marad a merülés alatt.


Kompresszor és palackok
A víz alatti munkavégzés egyik sarkalatos pontja a levegőellátás, mely különösen nagy szerephez jut kitelepített helyszíneknél. Búvárszolgálatunk több saját palackkal is rendelkezik, melyek acélból készültek és 200 báros üzemi nyomásúak. Előfordulhat azonban olyan jellegű munkavégzés, mely során nem elegendőek a rendelkezésre álló palackok, ezért a folyamatos munkavégzés biztosítására, illetve az üres palackok utántöltésére vásárolta meg Egyesületünk Lenhard and Wagner 225 típusú kompresszorát, melynek benzines, illetve elektromos motorja bármilyen körülmények között alkalmassá teszi a kompresszor használatát. A kompresszorral egyszerre két palackot lehet tölteni, teljesítménye 225 liter/perc, ami azt jelenti, hogy egy átlagos nagyságú búvárpalackot 10 perc alatt tölt föl.


Zagyszivattyú
Ez a berendezés nagy segítséget nyújt minden olyan helyzetben, amikor zárt, illetve körülhatárolt teret kell vízteleníteni (pl. felborult vagy elsüllyedt vitorlás esetében). Segítségével nem csak vizet, hanem iszapot és minden képlékeny anyagot ki lehet juttatni (csövek segítségével) az adott területről.


Aggregátor
Külső helyszíneken történő munkavégzéskor biztosítja a szükséges elektromos áramot.


Emelőballonok
Búvárszolgálatunk 2 nagy, 2 közepes és 2 kis emelőballonnal rendelkezik, melyek segítségével bármilyen víz alá süllyedt tárgyat – egészen 5 tonnáig - a felszínre tudunk hozni. A búvárok, karabinerek és kötelek segítségével a ballonokat a felemelendő tárgyhoz rögzítik, majd a palackjuk segítségével, sűrített levegővel felfújják azokat. Ezek a ballonok már több felborult, illetve elsüllyedt vitorlásnál beváltak. Az Egyesület gyártatta le őket, pont az ilyen irányú igények kielégítése céljából.


Fémkereső
A Pulse 8X a világ élvonalába tartozó szárazföldi és víz alatti fémkereső. Az amerikai Fisherman cég gyártja, segítségével bármely fémtartalmú tárgyat meg lehet találni a szárazföldön, illetve a víz alatt. 60 méteres mélységig működik, állítható érzékenysége révén, 20-30 centiméter magasságból képes érzékelni akár a legkisebb fémtárgyat is.


Humminbird 997 c SI Combo szonár
A berendezés a legújabb 3D képalkotású szonárok generációját képviseli, mely folyamatosan valós képet közvetít a kijelzőjére. Természetesen a berendezés nagy gyakorlatot és tapasztalatot igényel kezelőjétől. Az eszköz nagyban megkönnyíti a vízben eltűnt személyek felkutatását, hiszen használatával értékes időt nyerve megsokszorozható a vizsgált terület mérete. A berendezést Egyesületünk a székesfehérvári Mc'Donalds gyorséttermek támogatásával tudta beszerezni.


Ismerje meg támogatóinkat

MOL
FGSZ
Das Welt Auto
Hungarikum Alkusz
BETADINE
Telekom
Szoftver.hu
Innovációs és Technológiai Minisztérium
Balaton Fejlesztési Tanács
GARMIN
Halker
Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.
Helikon
Rudi Transport Kft.
Abroncs kereskedőház
Bethlen Gábor Alapkezelő
MINISZTERELNÖKSÉG

Ismerje meg együttműködő partnereinket

Pannon-Work
Sea-Help
Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat
Az Országos Meteorológiai Szolgálat
Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület
Prohuman
Wein János Alapítvány
BL YachtClub & Apartments
Balatonfüredi Yacht Club
Képmás
Bujdosó Pincészet
AbOvo Média Kft.
Rudy Project
CodeVision Kft.
Igor Corner Internet Kft.
CarNet csoport
melodiak
Kürt Zrt
Galco
1%